четверг, 5 апреля 2012 г.

Цікаві факти про меблі

1. У Стародавній Греції спочатку всі меблі, в тому числі ліжка і лавки виготовлялися їх каменя і тільки в V столітті до нашої ери – в епоху розквіту науки і культури в Стародавній Греції з’явилися ліжка з дерева.

2. «Прародителем» сучасної шафи є звичайна скриня, яка поступово збільшувався у висоту, щоб умістити всі пожитки господаря. Вважається, що перші шафи з’явилися у феодальній Європі, звідки і поширилися по всьому світу.


3. Ліжко як елемент меблів з’явилося на Русі тільки на початку 17 століття. А широке поширення воно одержало за Петра I. До цього люди спали на лавці або печі.
Одні з перших матраців, походили на сучасні, набивалися кінським волосом або водоростями. Постіль, набита пухом і пір’ям, завжди вважалася елітною, оскільки її виготовленням займалися тільки досвідчені майстри, а виробничий процес займав дуже багато часу.

4. “Ящик на ящику на ящику” (комод) був винайдений в Чарльстоні, легендою меблевого виробництва Південної Кароліни Томасом Елфом. У Чарльстоні, в залежності від сезону, забезпечені люди часто переїжджали в літні / зимові будинки. Цей винахід підкреслював мобільність як факт і необхідність, адже набагато легше перемістити три менші частини шафи ніж одну велику.

5. Висока барна стійка і барні стільці вперше з’явилася на Дикому Заході. Така стійка виконувала роль захисного бар’єру і рятувала господаря від куль.

6. Винахідник Томас Едісон в 1911 році представив усім бетонні меблі, він з гордістю говорив, що такі меблі можуть бути такими ж гарними, як і дерев’яні, при цьому вони набагато дешевші. Але бетонні предмети інтер’єру так і не стали популярними у покупців.

7. Перші м’які меблі виникли в замках європейської знаті в період класицизму.

8. Історія про скарб у стільці була не дивна для Одеси 20-х років. У царські часи багато одеситів жили досить заможно, і їм було, що ховати від радянської влади. Для скарбів свердлили ніжки стільців, робили секретні скриньки в комодах. Як і в романі “Дванадцять стільців”, про скарби дізнавалися випадково. Наприклад, вигрібаючи з печі золу, що залишилася після спалювання зламаних меблів.

9. У 1990 році найдорожчим у світі предметом меблів став антикварний комод князів Бадмінтон, виготовлений в 1726 році у Флоренції з ебенового дерева, декорований розкішними інкрустаціями, прикрашений скульптурами з дерева та бронзи. Цей лот був проданий на лондонських торгах аукціону Christies за 15 млн 178 тис. доларів США.

10. Перше ширяюче в повітрі ліжко – проект голландського архітектора Джанджаапома Руіджссенара – стало меблевою сенсацією. Ефект його зависання між підлогою та стелею досягається за допомогою потужних магнітів, вбудованих у корпус ліжка. Новинка, витримує вагу понад 900 кілограмів

Комментариев нет:

Отправить комментарий